Doc.gr
Posted: Thursday, 10 April 2014
1) Η διάθεση ανθρώπων που πάσχουν από συναισθηματικές διαταραχές επηρεάζεται από:
α) Τη φαρμακοθεραπεία
β) Τη φυσική δραστηριότητα
γ) Και τα δύο

Απάντηση: γ
Παρόλο που η φαρμακοθεραπεία παραμένει η κύρια μορφή θεραπείας για τη μανιοκατάθλιψη, οι παρενέργειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Υπάρχει η ανάγκη για συμπληρωματικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων των διαταραχών διάθεσης και την αντιμετώπιση της φαρμακολογικής επιβάρυνσης που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας για τη διπολοική διαταραχή. Μανιοκαταθλιπτικοί ασθενείς που συμμετείχαν σε ομάδα για περπάτημα για 5 φορές εβδομαδιαίως για 40 λεπτά ανά συνάντηση, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν. Επιπρόσθετα, η βάδιση σε κυλιόμενο διάδρομο για 20 λεπτά βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση ασθενών με διπολική διαταραχή.   

2) Η βελτίωση της διάθεσης εξαρτάται από τη λήψη:
α) Υδατανθράκων
β) Ω-3 λιπαρών οξέων
γ) Βιταμίνης D
δ) Όλα τα παραπάνω

Απάντηση: δ

Η σύνδεση ανάμεσα στους υδατάνθρακες και τη διάθεση αφορά ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη. Όσο περισσότερο η τρυπτοφάνη εισχωρεί στον εγκέφαλο, συντίθεται περισσότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και η διάθεση τείνει να βελτιώνεται. Ενώ η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις πλούσιες σε πρωτεϊνη τροφές, άλλα αμινοξέα εισχωρούν καλύτερα από το αίμα στον εγκέφαλο. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε τα επίπεδα της τρυπτοφάνης καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες. Ωστόσο είναι σημαντικό να κάνετε έξυπνη επιλογή υδατανθράκων όπως, ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια που προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, βρέθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ότι αυξάνει την κόπωση και μειώνει την επιθυμία για άσκηση σε υπέρβαρους ενήλικες μετά από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και το λιναρόσπορο έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην κατάθλιψη. Τα ω-3 λιπαρά φαίνεται να επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριού και συνιστάται η κατανάλωσή του με συχνότητα 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Τέλος, η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρατήρησαν ότι άτομα που υπέφεραν από κατάθλιψη έτειναν να βελτιώνονται με τη λήψη βιταμίνης D.
 

3) Η ακρόαση μουσικής πάντοτε βελτιώνει τη διάθεση:
α) Σωστό
β) Λάθος

Απάντηση: β


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι βρήκαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους απλά με την ακρόαση αισιόδοξης μουσικής. Οι άνθρωποι μπορούν επιτυχώς να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να ενισχύσουν τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας που βιώνουν, σε μόλις 2 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βελτίωσαν τη διάθεσή τους μόνο όταν άκουγαν αισιόδοξη μουσική σε αντίθεση με την ακρόαση πιο θλιβερών τόνων, όπως της μουσικής του Στραβίνσκυ. Η μουσική από μόνη της δεν ανεβάζει τη διάθεση. Οι άνθρωποι που βιώνουν χωρισμούς ή έχουν προβλήματα σχέσεων προτιμούν μουσική και εμπειρίες που αντανακλούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. H προτίμηση θλιβερής μουσικής είναι στατιστικώς σημαντικά ψηλότερη σε ανθρώπους που βιώνουν κάποια διαπροσωπική απώλεια σε αντίθεση με μια ενδοπροσωπική απώλεια, όπως είναι η απώλεια ενός παιχνιδιού ή αντικειμένου. Αναμφισβήτητα, τα τακτικά διαλείμματα για την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσει κάποιος το σώμα του, τον εγκέφαλό του και να βελτιώσει τον καρδιαναπνευστικό του ρυθμό.


4) Ο καιρός επηρεάζει:
α) Τη διάθεση
β) Τις γνωστικές λειτουργίες
γ) Και τα δύο.

Απάντηση: γ

Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο επιδρά αρνητικά στη ψυχολογική διάθεση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, δηλαδή εποχιακά επαναλαμβανόμενων επεισοδίων κατάθλιψης. Επιπλέον, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν βελτίωση στη μνημονική απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια ημερών με μεγαλύτερα επίπεδα ηλιοφάνειας. Ο ευχάριστος καιρός στο σύνολο των ερευνών συσχετίζεται με βελτιωμένη διάθεση και βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες (ταχύτητα, μνήμη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων).  

5) Η διακοπή του καπνίσματος:
α) Βελτιώνει τη διάθεση
β) Επιδεινώνει τη διάθεση
γ) Τίποτα από τα δύο

Απάντηση: α

Πολλοί καπνιστές ψάχνουν για ένα τσιγάρο για να κατευνάσουν την ανησυχία τους κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Ερευνητές βρήκαν ότι η διακοπή του καπνίσματος κάνει τους ανθρώπους ευτυχέστερους και οι θετικές επιδράσεις διαρκούν για όσο χρόνο διατηρούν τη συνήθεια. Αν τα άτομα διακόψουν το κάπνισμα, υποχωρούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και αν υποτροπιάσουν, η διάθεσή τους επανέρχεται στο σημείο που βρισκόταν. Ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό θα έμοιαζε κάπως έτσι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που διέκοψαν και διατήρησαν την αποχή ήταν οι ευτυχέστεροι και η ανεβασμένη διάθεση παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια. Όσοι διέκοψαν περιστασιακά ήταν χαρούμενοι όσο δεν κάπνιζαν αλλά η διάθεσή τους επιδεινωνόταν σημαντικά όταν ενέδιδαν στον πειρασμό. Η υπόθεση ήταν ότι οι άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν διότι το κάπνισμα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και η διακοπή να οδηγεί στην εκδήλωση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Το εκπληκτικό είναι ότι την στιγμή της μέτρησης της διάθεσης των καπνιστών, ακόμη και αν η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος ήταν πρόσκαιρη, γινόταν αναφορά λιγότερων καταθλιπτικών συμπτωματων από την πλειοψηφία. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η χρήση καπνού για τη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης στην πραγματικότητα έχει αντίθετα αποτελέσματα.  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.     Ng F, Dodd S, Berk M. (2007).The effects of physical activity in the acute treatment of bipolar disorder: a pilot study. J Affect Disord.101(1-3):259-62.
2.     Hays AE. (2008). Effect of an acute bout of aerobic exercise on dehydroepiandrosteronesulphate (DHEAS) in clinically diagnosed bipolar subjects. Diss Abstr Int: Sec B: Sci Eng.;68:5779.  
3.     Elaine Magee. How food affects your moods. WebMD Weight Loss Clinic - Expert Column.

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: