Doc.gr

O γάμος κάνει καλό στην υγεία; QUIZ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014
1) O γάμος ασκεί επίδραση στις εξής συμπεριφορές υγείας:  
α) κατανάλωση αλκοόλ
β) χρήση ουσιών
γ) κατανάλωση τσιγάρων
δ) άσκηση-διατροφή
ε) όλα τα παραπάνω  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ε
  Ο γάμος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μέσω της επίδρασής του σε συμπεριφορές υγείας όπως, την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση ουσιών, την κατανάλωση τσιγάρων, την άσκηση και τη διατροφή. Ο γάμος σχετίζεται με υγιεινότερες συμπεριφορές υγείας σε κάποιες περιπτώσεις και με λιγότερο υγιεινές σε κάποιες άλλες. Οι έρευνες επισημαίνουν ότι ο γάμος μειώνει τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Επίσης, ο γάμος σχετίζεται με μειωμένη χρήση μαριχουάνας για τους νέους άνδρες αλλά λιγότερο για τις γυναίκες. Για τις επιπτώσεις του γάμου στη χρήση ουσιών σε μεγαλύτερους ενήλικες δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Σε αντίθεση με τις έρευνες για το αλκοόλ και τη χρήση ουσιών, έρευνες για την επίδραση του γάμου στο βάρος και τη φυσική δραστηριότητα έδειξαν ότι ο γάμος μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στις συμπεριφορές υγείας και μπορεί να ενθαρρύνει μια πιο καθιστική ζωή. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο γάμος οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο γάμος μπορεί να οδηγεί σε μείωση της φυσικής δραστηριότητας κυρίως στους άνδρες.  

2) Το χαμηλό επίπεδο συζυγικής ικανοποίησης στο γάμο:
α) σχετίζεται με την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας
β) δε σχετίζεται με την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α

Το επίπεδο της συζυγικής ικανοποίησης σχετίζεται αιτιακά με την ψυχοπαθολογία καθώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα ψυχοπαθολογίας ως μέθοδο για να διαχειριστούν προβλήματα στη σχέση τους. Τα συζυγικά προβλήματα προβλέπουν την έναρξη ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της ανησυχίας, της διαταραχής της διάθεσης και της χρήσης ουσιών. Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στην κατάθλιψη δείχνοντας σύνδεσή της με τις συζυγικές συγκρούσεις. Το στρες στο γάμο αλληλεπιδρά με την ευαλωτότητα-ευαισθησία αυξάνοντας τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Οι συνδέσεις μεταξύ της κατάθλιψης και της σωματικής ασθένειας σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις φτωχές συμπεριφορές υγείας όπως είναι η ελλιπής άσκηση, οι διαταραχές ύπνου, η μη ισορροπημένη διατροφή και η αύξηση της χρήσης ουσιών.  

3) Οι παντρεμένοι έχουν:
α) αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
β) μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
γ) καρδιαγγειακό κίνδυνο ανάλογο με το επίπεδο της συζυγικής ικανοποίησης.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ
 

Έρευνες δείχνουν πως μεσήλικες που ζούσαν με σύντροφο είχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έμεναν μόνοι, αν και η απόλυτη διαφορά είναι μικρή. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγείται από τα επίπεδα συμμόρφωσης στη θεραπεία, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και το διαθέσιμο υποστηρικτικό δίκτυο. Οι σύγχρονες έρευνες προσφέρουν περιορισμένα στοιχεία για την επίδραση του γάμου στη σωματική υγεία. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια θετική επίδραση του γάμου στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αξιολογούν τη συνολική σωματική τους υγεία. Τέτοια επίδραση δε φαίνεται στις γυναίκες. Οι έρευνες δείχνουν μια θετική επίδραση στη σωματική υγεία των γυναικών όπως μετρήθηκε από τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών. Αντίθετα, η συζυγική σύγκρουση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Τα ζευγάρια που είναι πιο εχθρικά κατά τη διάρκεια καβγάδων έχουν ισχυρότερες καρδιαγγειακές αντιδράσεις με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, η χαμηλή συζυγική ικανοποίηση σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Οι αρνητικές διαντιδράσεις μεταξύ των συζύγων διεγείρουν τη συμπαθητική λειτουργία του οργανισμού που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων των κατεχολαμινών κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση του ζευγαριού. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλό συζυγικό στρες είχαν 2,9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν καρδιακή χειρουργική επέμβαση, να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που δε βίωναν συζυγικό στρες και είχαν πιο υγιή γάμο.  

4) Ένας ταραχώδης γάμος επηρεάζει την εργασιακή απόδοση.
α) Σωστό
β) Λάθος  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α

Το συζυγικό στρες  μπορεί να αποτελεί ένα χρόνιο στρεσογόνο παράγοντα. Μια ανασκόπηση έδειξε ότι οι στρεσογόνοι γάμοι αποτελούν ισχυρό παράγοντα στρες για τα ζευγάρια. Στην πραγματικότητα δυστυχισμένοι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής και υγείας σε σύγκριση με τους ανύπανδρους. Το συζυγικό στρες μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο λειτουργίας των ανθρώπων και στο εργασιακό περιβάλλον. Βρέθηκε ότι όσοι έχουν συζυγικές ανησυχίες ανέφεραν υψηλότερο στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωινής κορτιζόλης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εργασιακή τους απόδοση.
 

5) Τα προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο:
α) στα παιδιά μονογονε’ι’κών οικογενειών
β) στα παιδιά παντρεμένων ζευγαριών
γ) δε σχετίζεται με την οικογενειακή δομή  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β
 

Ο γάμος έχει πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σωματική υγεία ενός ζευγαριού με παιδιά. Συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί με παντρεμένους γονείς σχετίζεται με καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή και αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Τέτοιες διαγενεακές επιδράσεις υγείας είναι ισχυρές στους άνδρες. Υπάρχουν λιγότερα στοιχεία που να εξετάζουν πιθανές διαφορές στις γυναίκες. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο γονείς συνήθως λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση και επιδεικνύουν υγιεινότερες συμπεριφορές υγείας ως ενήλικες σε σχέση με παιδιά που προέρχονται από άλλους τύπους οικογένειας. Αυτές οι διαφορές, με τη σειρά τους, έχουν συνέπειες στην υγεία και τη μακροζωία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 

Hammen, Constance (2005). "Stress and Depression". Annual Review of Clinical Psychology 1: 293–319.
 

Robles, Theodore F.; Slatcher, Richard B.; Trombello, Joseph M.; McGinn, Meghan M. (2014). "Marital quality and health: A meta-analytic review". Psychological Bulletin 140 (1): 140–87.
 

Kim, Hyoun K., and Patrick McKenry. “The Relationship Between Marriage and Psychological Well-Being. ”Journal of Family Issues
, vol. 23, no. 8, 2002, pp. 885-911.

ΤΟ QUIZ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014
1) Η διάθεση ανθρώπων που πάσχουν από συναισθηματικές διαταραχές επηρεάζεται από:
α) Τη φαρμακοθεραπεία
β) Τη φυσική δραστηριότητα
γ) Και τα δύο

Απάντηση: γ
Παρόλο που η φαρμακοθεραπεία παραμένει η κύρια μορφή θεραπείας για τη μανιοκατάθλιψη, οι παρενέργειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Υπάρχει η ανάγκη για συμπληρωματικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων των διαταραχών διάθεσης και την αντιμετώπιση της φαρμακολογικής επιβάρυνσης που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας για τη διπολοική διαταραχή. Μανιοκαταθλιπτικοί ασθενείς που συμμετείχαν σε ομάδα για περπάτημα για 5 φορές εβδομαδιαίως για 40 λεπτά ανά συνάντηση, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν. Επιπρόσθετα, η βάδιση σε κυλιόμενο διάδρομο για 20 λεπτά βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση ασθενών με διπολική διαταραχή.   

2) Η βελτίωση της διάθεσης εξαρτάται από τη λήψη:
α) Υδατανθράκων
β) Ω-3 λιπαρών οξέων
γ) Βιταμίνης D
δ) Όλα τα παραπάνω

Απάντηση: δ

Η σύνδεση ανάμεσα στους υδατάνθρακες και τη διάθεση αφορά ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη. Όσο περισσότερο η τρυπτοφάνη εισχωρεί στον εγκέφαλο, συντίθεται περισσότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και η διάθεση τείνει να βελτιώνεται. Ενώ η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις πλούσιες σε πρωτεϊνη τροφές, άλλα αμινοξέα εισχωρούν καλύτερα από το αίμα στον εγκέφαλο. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε τα επίπεδα της τρυπτοφάνης καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες. Ωστόσο είναι σημαντικό να κάνετε έξυπνη επιλογή υδατανθράκων όπως, ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια που προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, βρέθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ότι αυξάνει την κόπωση και μειώνει την επιθυμία για άσκηση σε υπέρβαρους ενήλικες μετά από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και το λιναρόσπορο έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην κατάθλιψη. Τα ω-3 λιπαρά φαίνεται να επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριού και συνιστάται η κατανάλωσή του με συχνότητα 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Τέλος, η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρατήρησαν ότι άτομα που υπέφεραν από κατάθλιψη έτειναν να βελτιώνονται με τη λήψη βιταμίνης D.
 

3) Η ακρόαση μουσικής πάντοτε βελτιώνει τη διάθεση:
α) Σωστό
β) Λάθος

Απάντηση: β


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι βρήκαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους απλά με την ακρόαση αισιόδοξης μουσικής. Οι άνθρωποι μπορούν επιτυχώς να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να ενισχύσουν τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας που βιώνουν, σε μόλις 2 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βελτίωσαν τη διάθεσή τους μόνο όταν άκουγαν αισιόδοξη μουσική σε αντίθεση με την ακρόαση πιο θλιβερών τόνων, όπως της μουσικής του Στραβίνσκυ. Η μουσική από μόνη της δεν ανεβάζει τη διάθεση. Οι άνθρωποι που βιώνουν χωρισμούς ή έχουν προβλήματα σχέσεων προτιμούν μουσική και εμπειρίες που αντανακλούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. H προτίμηση θλιβερής μουσικής είναι στατιστικώς σημαντικά ψηλότερη σε ανθρώπους που βιώνουν κάποια διαπροσωπική απώλεια σε αντίθεση με μια ενδοπροσωπική απώλεια, όπως είναι η απώλεια ενός παιχνιδιού ή αντικειμένου. Αναμφισβήτητα, τα τακτικά διαλείμματα για την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσει κάποιος το σώμα του, τον εγκέφαλό του και να βελτιώσει τον καρδιαναπνευστικό του ρυθμό.


4) Ο καιρός επηρεάζει:
α) Τη διάθεση
β) Τις γνωστικές λειτουργίες
γ) Και τα δύο.

Απάντηση: γ

Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο επιδρά αρνητικά στη ψυχολογική διάθεση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, δηλαδή εποχιακά επαναλαμβανόμενων επεισοδίων κατάθλιψης. Επιπλέον, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν βελτίωση στη μνημονική απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια ημερών με μεγαλύτερα επίπεδα ηλιοφάνειας. Ο ευχάριστος καιρός στο σύνολο των ερευνών συσχετίζεται με βελτιωμένη διάθεση και βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες (ταχύτητα, μνήμη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων).  

5) Η διακοπή του καπνίσματος:
α) Βελτιώνει τη διάθεση
β) Επιδεινώνει τη διάθεση
γ) Τίποτα από τα δύο

Απάντηση: α

Πολλοί καπνιστές ψάχνουν για ένα τσιγάρο για να κατευνάσουν την ανησυχία τους κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Ερευνητές βρήκαν ότι η διακοπή του καπνίσματος κάνει τους ανθρώπους ευτυχέστερους και οι θετικές επιδράσεις διαρκούν για όσο χρόνο διατηρούν τη συνήθεια. Αν τα άτομα διακόψουν το κάπνισμα, υποχωρούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και αν υποτροπιάσουν, η διάθεσή τους επανέρχεται στο σημείο που βρισκόταν. Ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό θα έμοιαζε κάπως έτσι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που διέκοψαν και διατήρησαν την αποχή ήταν οι ευτυχέστεροι και η ανεβασμένη διάθεση παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια. Όσοι διέκοψαν περιστασιακά ήταν χαρούμενοι όσο δεν κάπνιζαν αλλά η διάθεσή τους επιδεινωνόταν σημαντικά όταν ενέδιδαν στον πειρασμό. Η υπόθεση ήταν ότι οι άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν διότι το κάπνισμα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και η διακοπή να οδηγεί στην εκδήλωση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Το εκπληκτικό είναι ότι την στιγμή της μέτρησης της διάθεσης των καπνιστών, ακόμη και αν η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος ήταν πρόσκαιρη, γινόταν αναφορά λιγότερων καταθλιπτικών συμπτωματων από την πλειοψηφία. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η χρήση καπνού για τη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης στην πραγματικότητα έχει αντίθετα αποτελέσματα.  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.     Ng F, Dodd S, Berk M. (2007).The effects of physical activity in the acute treatment of bipolar disorder: a pilot study. J Affect Disord.101(1-3):259-62.
2.     Hays AE. (2008). Effect of an acute bout of aerobic exercise on dehydroepiandrosteronesulphate (DHEAS) in clinically diagnosed bipolar subjects. Diss Abstr Int: Sec B: Sci Eng.;68:5779.  
3.     Elaine Magee. How food affects your moods. WebMD Weight Loss Clinic - Expert Column.