Doc.gr

Θετική σκέψη, το μυστικό της επιτυχίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Απριλίου 2015
Θετική σκέψη, το μυστικό της επιτυχίας
Οι έρευνες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν ότι η θετική σκέψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να είναι κάποιος χαρούμενος ή να επιδεικνύει αισιόδοξη στάση. Οι θετικές σκέψεις μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν αληθινή αξία στη ζωή των ανθρώπων και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες που μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ένα χαμόγελο.
          
Μπροστά σε μια απειλή πυροδοτούνται αρνητικά συναισθήματα, όπως π.χ φόβος στη θέα ενός άγριου ζώου, κάτι που επέτρεψε στο ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, αφού κινητοποιούμενο από το αρνητικό συναίσθημα, στην υπηρεσία της επιβίωσής του, πρέπει να σωθεί και να ξεφύγει από το στρεσογόνο ερέθισμα. Αυτό είναι ένα χρήσιμο ένστικτο αν κάποιος προσπαθεί να σώσει τη ζωή του και μπορεί να φτάσει κάποιον στο σημείο στο οποίο να μην μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλος είναι ακόμα προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται στα αρνητικά συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο, με το κλείσιμο από τον εξωτερικό κόσμο και τον περιορισμό των επιλογών που μπορεί κάποιος να δει γύρω του. Για π.χ αν  εμπλακείτε σε διένεξη με κάποιο άλλο άτομο, ο θυμός και το αρνητικό συναίσθημα μπορεί να σας φτάσουν σε σημείο να μην μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο. Ή αν είστε στρεσαρισμένος για ότι έχετε να κάνετε μέσα σε μια ημέρα, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να σας είναι δύσκολο να ξεκινήσετε διότι έχετε «παραλύσει» από τη μεγάλη λίστα με τις πολλές υποχρεώσεις. Ή αν νιώθετε άσχημα για το γεγονός ότι δε γυμνάζεστε ή δεν τρώτε υγιεινά, όσα σκέφτεστε γι αυτό είναι πόση λίγη θέληση έχετε, ότι είστε τεμπέληδες και ότι δεν έχετε κανένα κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση, ο εγκέφαλός σας απομονώνεται από τον εξωτερικό κόσμο και επικεντρώνεται στα αρνητικά συναισθήματα του φόβου, του θυμού και του στρες, όπως ακριβώς στην περίπτωση της αντιμετώπισης της απειλής του άγριου θηρίου. Τα αρνητικά συναισθήματα αποκλείουν τον εγκέφαλό σας από το να δείτε τις διαφορετικές όψεις και επιλογές που σας περιβάλλουν. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης.
    
   
Πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι αν ένας άνθρωπος έχει εμπειρία θετικών συναισθημάτων όπως, χαράς, ικανοποίησης, αγάπης, μπορεί να διακρίνει περισσότερες δυνατότητες-ευκαιρίες στη ζωή του. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν το αίσθημα των δυνατοτήτων και ανοίγουν το μυαλό σε περισσότερες επιλογές. Τα οφέλη των θετικών συναισθημάτων δεν σταματούν ύστερα από τη βίωση λίγων λεπτών θετικών συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο όφελος που προωθούν τα θετικά συναισθήματα είναι η ενισχυμένη ικανότητα της βελτίωσης δεξιοτήτων και η ανάπτυξη πόρων για χρήση αργότερα στη ζωή. Π.χ ένα παιδί που τρέχει έξω, κρέμεται σε κλαδιά δέντρων και παίζει με τους φίλους του, αναπτύσσει την ικανότητα να κινείται με αθλητικό τρόπο (φυσικές δεξιότητες), την ικανότητα να παίζει με τους άλλους και να επικοινωνεί με μια ομάδα (κοινωνικές δεξιότητες) και την ικανότητα να εξερευνά τον κόσμο γύρω του (δεξιότητες δημιουργίας). Με αυτόν τον τρόπο, τα θετικά συναισθήματα της χαράς του παιχνιδιού προτρέπουν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες που είναι χρήσιμες και πολύτιμες για την καθημερινή ζωή. Αυτές οι δεξιότητες διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ ότι τα συναισθήματα που κινητοποιούν αρχικά για την απόκτησή τους. Επομένως, σύμφωνα με τη θεωρία της «διεύρυνσης και του χτισίματος», τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν την αίσθηση των δυνατοτήτων-επιλογών και ανοίγουν το μυαλό, που με τη σειρά του επιτρέπει το χτίσιμο νέων δεξιοτήτων και την απόκτηση πόρων που μπορούν να φανούν επωφελείς σε πολλές περιοχές της ζωής. Τα αρνητικά συναισθήματα κάνουν το αντίθετο διότι το χτίσιμο των δεξιοτήτων για μελλοντική χρήση είναι άσχετο όταν παρεμβάλλεται μια απειλή ή ένας κίνδυνος.
     
   
Υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη δύναμη της θετικής σκέψης:

- Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε θετικές λέξεις όταν σκέφτεστε και όταν μιλάτε. Χρησιμοποιείστε λέξεις όπως «μπορώ», «είναι δυνατόν» απ’ ότι λέξεις όπως «είναι αδύνατο».
- Προσπαθήστε να παραβλέπετε αρνητικές σκέψεις, υποκαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με εποικοδομητικές θετικές.
- Στις συζητήσεις σας χρησιμοποιήστε λέξεις που προκαλούν συναισθήματα και εικόνες δύναμης, χαράς και επιτυχίας.
- Πριν την έναρξη υλοποίησης ενός σχεδίου ή μιας ενέργειας οραματιστείτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν οραματιστείτε με συγκέντρωση και πίστη, θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.
- Διαβάστε τουλάχιστον μια σελίδα κάθε μέρα από ένα βιβλίο που σας εμπνέει.
- Παρακολουθείστε ταινίες που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα.
- Ελαχιστοποιείστε το χρόνο ακρόασης ειδησεογραφικών δελτίων και ανάγνωσης εφημερίδων.
- Συναναστραφείτε άτομα που σκέφτονται θετικά.
- Εμπλακείτε σε φυσικές δραστηριότητες, περπατήστε ή κολυμπήστε. Θα σας κάνει να αναπτύξετε μια πιο θετική στάση.
- Διαλογιστείτε. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν διαλογισμό καθημερινά αναπτύσσουν πιο θετικά συναισθήματα απ’ όσα δεν ασχολούνται με το διαλογισμό.
- Ασχοληθείτε με το γράψιμο θετικών εμπειριών. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταγράφουν θετικές εμπειρίες έχουν βελτιωμένη διάθεση, λιγότερες επισκέψεις στα κέντρα υγείας και εμφανίζουν λιγότερες ασθένειες.  

Σκεφτείτε θετικά και αναμένετε μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα, ακόμα και αν οι συνθήκες ζωής δεν είναι όπως επιθυμείτε. Η πνευματική στάση σας θα επηρεάσει τη ζωή σας και τις συνθήκες και θα τις αλλάξει αναλόγως.   
 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Fredrickson Barbara L (2004). The broaden-and-build theory of positive emotions. Phil. Trans. R. Soc. Lond.
Fredrickson Β.L., Cohn M.A., Coffey K.A., Pek J., Finkel S.M. (2008). Open Hearts Build Lives: Positive Emotions, Induced Through Loving-Kindness Meditation, Build Consequential Personal Resources. J Pers Soc Psychol.

Υπάρχουν τροφές που επιδρούν στην ψυχολογία μας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας, καθώς τα συστατικά κάποιων τροφών επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη), των “χημικών αγγελιοφόρων” του εγκεφάλου. Οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την όρεξη, το άγχος και τον ύπνο. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας, η ντοπαμίνη προκαλεί ευφορία και συγχρόνως διεγείρει την προσοχή και τη μάθηση, η νοραδρεναλίνη ανεβάζει τη διάθεση και την ενέργεια. Η σεροτονίνη συντίθεται από το ένζυμο υδροξυλάση της τρυπτοφάνης. Μεγάλη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν οι μαύρες σοκολάτες, οι μπανάνες, τα λιπαρά φρέσκα ψάρια και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια. Πέρα από την τρυπτοφάνη για να συντεθεί η σεροτονίνη, ο οργανισμός χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλικό οξύ. Τροφές που τα παρέχουν είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα λαχανικά, τα ψάρια, τα αβοκάντο.         Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν βασικότατο ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσης σεροτονίνης. Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο λιναρόσπορος, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι είναι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.        
Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλή πηγή τρυπτοφάνης συμβάλλοντας στην ηρεμία, τη μείωση του στρες και την καλή διάθεση. Ο καφές περιέχει την ψυχοδιεγερτική ουσία καφεΐνη, αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού, διεγείροντας ταυτόχρονα τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Το άπαχο κρέας και κυρίως το κρέας γαλοπούλας περιέχει τρυπτοφάνη και φαινυλαλανίνη, που ο εγκέφαλος μετατρέπει σε ντοπαμίνη, βοηθώντας στη βελτίωση της διάθεσης. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων, οι πιπεριές και η πιπερόριζα είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης επηρεάζοντας την παραγωγή σεροτονίνης, ενώ η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των στρεσογόνων ορμονών, όπως της κορτιζόλης και της κατεχολαμίνης, ορμονών άμεσα σχετιζόμενων με το στρες. 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
The Mind guide to food and mood. www.mind.org.uk